lauantai 3. huhtikuuta 2010

Katsokaa sankarihautoja

Sotasankarit

Katsokaa sankarihautoja. 

Hirvittäviä asioita tapahtuu:
kasvot kivettyvät, 
yhdynnät epäonnistuvat, 
hampaat putoavat;
kuolema varttuu verkkaan:
tarvitaan ihmisistä tehtyä saippuaa. 

Silmien väliin ryssää, kirjoittavat lehtitoimittajat, 
Tervaskannot nostavat mieliä televisiosta käsin:
Helsinki, Porilaisten marssi - Maailman Kaikkien Aikojen
Parhaan Mäkikotkan Sinivalkoinen Kalu paljastetaan!

Katsokaa sankarihautoja. 

Seppo Lahtinen 1998


Vatikaani ja katolinen kirkko ovat ryvettyneet viime vuosina pedofilia skandaaleissa. Lukuisissa eri maiden kirkoissa on paljastunut useita pedofilia tapauksia. Jotenkin uskoisi että katolinen kirkko kaikista instituutioista tuomitsisi keskuudessaan tällaisen toiminnan jyrkästi ja osoittaisi armoa ja hyväksyntää uhreille? Samainen laitos, joka kieltää papeilta seksin, ei hyväksy naispappeja eikä aborttia. Mutta pedofilia kohun myllerryksessä katolinen kirkko puolustautuu. Argumentit vaan ihmetyttävät:

"Vatikaanin tilastoja tarkasti seuraava Tervaportti tulkitsee, että kaikki kirkon hyväksikäyttö ei ole pedofiliaa. Vatikaanin mukaan vain 10 prosenttia hyväksikäyttötapauksista on kohdistunut lapsiin.
- 60 prosenttia kaikista näistä hyväksikäyttötapauksista on kirkon tulkinnan ja tilastojen mukaan enemmän homoseksuaalistaustaista kuin pedofiliaa siinä mielessä, että ne eivät enää kohdistu lapsukaisiin, vaan nuoriin miehiin" (lähde: Ylen uutiset).

Kuinka pedofiliaa voi puolustella sillä, että vain 10% tapauksista kohdistuu lapsiin? Eikö jokainen lapsiin kohdistunut seksuaalinen hyväksikäyttö ole ehdottomasti tuomittavaa ja aivan liikaa? Eikö yksikin lapsi, yksikin hauras elämä ole liikaa? Ja mitä tulee jälkimmäiseen puolusteluun: hyväksikäyttö on hyväksikäyttöä silloinkin kun kyse on nuoresta aikuisesta. Auktoriteetti joka hyväksi käyttää nuorta aikuista ei mielestäni ole juurikaan parempi kuin auktoriteetti joka hyväksikäyttää teini-ikäistä. Se on joka tapauksessa väärin.

Irlannissa papit ovat tutkimuksen mukaan hyväksikäyttäneet vuosikymmenien aikana n. 15000 lasta. Jos tämä on pientä ja vain 10% katolisen kirkon hyväksikäyttötapauksista niin kuinka suuresta vuoresta todella on kyse? Pedofilian uhrit ovat nyt vähitellen tulleet julkisuuteen ja kun tapauksia ilmenee lisää on uhrien helpompaa tulla julkisuuteen. Katolinen kirkko epäilee että osalla uhreista motiivina on raha:
"Varmasti osa heidän motiiveistaan voi olla hyviä, niin ikävä kyllä, myös taloudellisen hyödyn saaminen on osa sitä" Kun kirkolla ei kuitenkaan käsittääkseni ole mahdollisuutta tietää ihmisten todellisia motiiveja niin tuntuu jotenkin mauttomalta lähteä spekuloimaan hyväksikäytettyjen motiiveilla kun tiedossa on kuitenkin samaan aikaan että hyväksikäyttöä on tapahtunut. Se, että joku tulee julkisuuteen vasta vuosia hyväksikäytön jälkeen, ei välttämättä kerro mitään motiiveista. Se voi kertoa myös hyväksikäytön pitkällisistä ja raskaista vaikutuksista.

Toki on syytä puuttua muissakin insitituutioissa tapahtuvaan hyväksikäyttöön, mutta toisaalta luulisi että on syytä puuttua ja keskustella ensin niistä hyväksikäyttötapauksista jotka ovat nyt tiedossa. Ainakin minun silmissäni katolista kirkkoa on mustannut pahemmin kirkon tapa suhtautua pedofiliaan kuin tapaukset sinänsä. Pedofilia tapaukset ovat järkyttäviä ja väärin, mutta kirkko ei mielestäni olisi vastuussa tapauksista (ei kai kukaan työnantaja voi vastata kaikkien työntekijöidensä kaikista tekemisistä? rikollisistakin?) ellei se olisi auttanut salaamaan tapauksia ja sortunut vielä selittelyyn ja voivotteluun nyt jälkeen päin. Kovin mauttomalta tuntuu myös katolisen kirkon kärsimän julkisuuden vertaaminen juutalaisvainoihin. Juutalaisvainoissa kuitenkin kuoli ihmisiä ja tässä kirkolla on kärsinyt ainoastaan maine. Mutta ehkäpä tämä vertaus kertoo meille taas jotain katolisesta ajattelutavasta.

Hirvittäviä asioita tapahtuu. Tänäkin päivänä. Ja lehdet kirjoittavat niistä. Kriittinen lukija löytäneet totuuden siemenen propagandan, sensaatiohakuisuuden ja selittelyn pohjalta. Jotenkin minusta tuntuu että tässä se hirvittävä asia ovat kaikki ne hyväksikäytetyt. Lapset, nuoret ja aikuiset. Ja kirkon tapa suhtautua asiaan. Katsokaa sankarihautoja. Älkää unohtako. Ettei se tapahtuisi jälleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti