lauantai 27. marraskuuta 2010

Tasa-arvoa

Minä 


Minä kasvoin 
haparoivin askelin
Kurkotin kohti valoa

Minä opin 
juoksemaan, lyömään, sanomaan
kovemmin kuin kukaan muu.


Minä olin alussa
alkua ei ollut ilman Minua
ja lopussakin Minä olen
Minä lopetan tarinan


Minä kaikkivaltiaan omakuva
Kuten kaikki omakuvat
Kauniimpi
Parempi
Todellisempi totuutta




Maailma huutaa tasa-arvoa. Naisen euro on edelleen vain 80 senttiä. Seksuaaliset vähemmistöt eivät saa solmia liittoa samoin kuin heterot. Kouluissa pienryhmät, erityisluokat, sopeutetut tavoitteet jakavat mielipiteitä. Tasa-arvo on arvo sinänsä. Mutta mitä on oikea tasa-arvo? Onko se sitä että kaikilla on kaikki samoin? Vai onko se jotain ihan muuta?

Meillä on aloja ja koulutuspaikkoja joissa on sukupuolikiintiöt. Mutta johtaako kiintiö oikeaan tasa-arvoon? Vai vaan siihen että joku saa paikan sukupuolensa takia, ei siitä huolimatta? Tunteeko kiintiövalittu tulleensa valituksi omana itsenään, omien meriittiensä ansioista?

Naisen euro on 80 senttiä. Minä naisena mieluummin toki ottaisin koko euron. Ja kyllä meilläkin mies tienaa ja tulee tienaamaan minua enemmän. Mutta ei siksi että se on mies vaan siksi että me teimme ja teemme aivan erilaisia uravalintoja johtuen erilaisista arvotuksista. Minä haluan tehdä aivan toisenlaisia töitä kuin mieheni. Tutkia, kehittyä henkisesti, oppia jatkuvasti ja olla ihmisten kanssa. Raha on minulle työnteossa melkein toissijainen asia (toki pakollinen koska ilman sitä ei pärjää, mutta en vaihtaisi esim nykyistä työpaikkaani paremmin palkattuun hommaan koska viihdyn näin paremmin). Mies taas tahtoo edetä uralla, kasvattaa sillä tavalla omaa ammattitaitoaan ja tienata hyvin. Yllättäen tämä johtaa tuloeroihin. Mielestäni sillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä sukupuolen kanssa. Jos arvottaisimme asiat toisin niin mieheni euro voisi olla 80 senttiä ja minun euroni kokonainen. Ei ole, mutta sillä ei ole mitään tekemistä sukupuoltemme kanssa.

Miesten tulisi olla enemmän kotona lasten kanssa. Osaa vanhempainvapaista suunnitellaankin suunnattavaksi pelkästään miehille. Tavoite on mielestäni taas hyvä: lapsi tarvitsee isää. Toteutus vaan tökkii. Mikseivät perheet saisi itse päättää kumpi vanhemmista on lapsen kanssa kotona vai onko kumpikaan? On turha puhua epätasa-arvosta siinä suhteessa että miehen isyysloma on 2 viikkoa siinä missä naisen äitiysloma kestää 105 arkipäivää. Toistaiseksi miehet eivät pysty synnyttämään tai imettämään  joten on itsestään selvää että äiti on vastasyntyneen kanssa kotona pidempään kuin isä. Ei pidä sotkea tasa-arvoa ja biologisia faktoja keskenään. Miehet ovat miehiä ja tulevat aina olemaan ja naiset vastaavasti tulevat aina olemaan naisia. On monia biologisia asioita joissa ei ole järkevää pyrkiäkään absoluuttiseen tasa-arvoon vaan siihen että biologiset tosiseikat otetaan huomioon.

Toisaalta olisi tärkeää että miestä ei syrjittäisi tasa-arvon nimissä. Turhan usein törmää siihen että tasa-arvo muistetaan vain silloin kun se itselle parhaiten sopii. Muistetaan kyllä että naisvaltasia aloja syjitään tulotasolla tai että miehet eivät saa kertoa blondivitsejä mutta unohdetaan että itse on tiedetty naisvaltaisten alojen tulotaso jo töihin haettaessa, kerrotaan itse miestä halveeraavia vitsejä tai vaaditaan vaikka miestä kyllä viemään roskis, korjaamaan auto ja imuroimaan (koska ne ovat miesten hommia) mutta suututaan jos mies käskee tekemään ruokaa (koska se on naisten homma). Oikeaa tasa-arvoa on vain sellainen tasa-arvo joka toteutuu kaikkialla. Tasa-arvon nimissä ei voi ajaa vain omia etuja, se on pelkkää itsekkyyttä naamiotuna tasa-arvoksi.

Kouluissa tasa-arvoon pyrkiminen näyttäisi välillä johtavan siihen että kaikki oppilaat ovat normaaliluokassa ja kaikilla on sama opetusssuunnitelma. Toki on ihanne että kaikilla on samat tiedot ja taidot peruskoulusta päästessä niin että kenenkään haaveet eivät kaadu siihen että osa tiedoista jäi saamatta, osa taidoista oppimatta. Mutta todellisuudessa esimerkiksi oppimisvaikeuksien kanssa painiva lapsi voi olla varsin hukassa tavallisessa luokassa. Opettajan resurssit eivät aina riitä antamaan riittävästi erityistä tukea niille lapsille jotka sitä tarvitsevat. Silloin lapsi voikin kärsiä tasa-arvon nimissä tehdystä inkluusiosta. Toinen vaihtoehto on että opettaja etenee luokan hitaimpien mukaan, mutta tällöin vastaavasti kärsivät lahjakkaat jotka eivät saa tasonsa mukaista opetusta eivätkä siis pysty toteuttamaan täyttä potentiaaliaan. Joskus erillisopetus, oma opetussuunnitelma ja pienryhmä ovat lapsen etu ja silloin ne voivat sinänsä palvella tasa-arvoa jonka ideana on että lapsi pystyy oppimaan koulussa kaiken sen mikä hänen on koulussa mahdollista oppia. Aina tasa-arvo ei ole sitä että kaikkia kohdeltaisiin samalla tavalla vaan sitä että kaikkia tuettaisiin toteuttamaan itseään parhaalla mahdollisella tavalla. Olisi osattava eriyttää syrjintä ja lapsen etu.

Minusta tasa-arvo ei ole aina pyrkimystä siihen että kaikilla asiat olisivat absoluuttisesti samalla lailla. Ihmiset ovat erilaisia niin sukupuoliltaan kuin taipumuksiltaan ja lahjoiltaankin ja todellinen tasa-arvo toteutuu mielestäni silloin kun jokainen saa toteuttaa itseään parhaalla mahdollisella tavalla niistä lähtökohdista jotka hänellä on. Toki on tärkeää että tällaiseen tasa-arvoon pyritään. Mutta siihen pyrkiessä tulisi koittaa muistaa mikä on todellista tasa-arvoa ja mikä ei.

tiistai 2. marraskuuta 2010

Syksyn pimetessä

Anna minulle
hetken hiljaisuus
lepohetki keskellä syksyn pimeyttä
pieni tauko ennen kevään voimauttavaa valoa

Anna minulle
sanaton läsnäolosi
kevyt kosketus olallani
ihosi lämpö kylmästä kankeille jäsenilleni

Läheisyytesi ravitsee sieluni nälän.


Syksyn tullen minut valtaa halu kääriytyä villaiseen shaaliin sohvan kulmaan, kerätä kainaloon koirat, katsoa takkatulta ja siemailla punaviiniä kynttilän valossa. Kuitenkin kotimme oli kesän jäljiltä kovin erilaisissa tunnelmissa: vaaleat vihreät, pinkit ja pitsit eivät sopineet sisäiseen tunnelmaan. Ristiriita oli liikaa. Kodin oli aika muuttua vuodenajan ja sisäisen tunnelman mukaiseksi. Oli aika tehdä puhdistustyötä: pestä ikkunat, hyvästellä hetkeksi kevään ihanassa valossa riemulla silitetyt verhot. Kunnioittaa syksyn sielun lepoa, vuodenaikojen kulkua, hyväksyä että pimeys on tämän ajan mahdollisuus vetäytyä kodin lämpöön. Kääntyä perheeseen päin. Muistaa kuinka koti toimii turvapaikkana kun ulkona myrskyää joko konkreettisesti tai henkisesti.

Minä rakastan vuodenaikoja. Kaikkia niitä. Kevät on sielussani heräämisen aikaa, energiaa tuntuu olevan rajattomasti ja vuosi vuoden jälkeen jaksan ihmetellä sitä kuinka valo voittaa pimeän, kuinka maa versoo elämää ja kuinka ihmeellinen on luonto. Kesässä rakastan sen kuulaita öitä. Hetkiä jolloin ilma on kuin linnunmaitoa, sateen tuoksua ilmassa, hämmentävää vehreyttä, valoa, valoa! Syksyn tullen viehätyn tuivertavasta tuulesta, siitä kuinka sienet nousevat maasta, kuinka lehtien värit ovat ihmeelliset, kuinka raikkaita ovat syksyn ilmat. Lokakuun ja marraskuun pimeys tuntuu aina ensin minusta lamaannuttavalta. Tuntuu kuin voisin nukkua ikuisesti. Vetäytyä hiljaisuuteen. Hetken pimeys tuntuu lamaannuttavalta. Kun antautuu levolle, hyväksyy päivien lyhemisen, pimeyden, kylmät sateet voi huomata kuinka tervetullutta lepo on kevään ja kesän hektisyyden jälkeen. Mahdollisuus eheytyä, kasvaa. Odottaa talvea. Talven tullen ilahdun lumesta kuin lapsi konsanaan. Se tulee ja puhdistaa kaiken, valaisee. Vaientaa maailman pauhun. Hiljennun lenkillä kuuntelemaan hengitykseni huurua, jaloissa narskuvaa lunta, ihmeellisen valkoisen maailman hiljaisuutta. Luontoa joka lepää ja kerää voimia. Ja pian on taas kevät ja syksyn ja talven sielun lepo mahdollistavat kevään riemun, kasvun ja energian purkauksen.

Mutta nyt on syksy. Ilman katumuksen häivääkään aion antaa periksi halulleni hiljentyä. Polttaa kynttilöitä. Tavata ihmisiä hiljaisuudessa ja lämpimien pataruokien äärellä. Katsoa synkkäsävyisiä elokuvia koira kainalossa. Hörppiä terästettyä kaakaota lenkin jälkeen villasukat jalassa. Nauttia syksystä. Siitä että meillä on tämäkin vuodenaika. Siinä minua auttaa kanssani syksyyn pukeutuva koti. Monta asiaa on vielä suunnitteilla, mutta ne toteutuvat syksyn hitaammalla tahdilla, omalla aikataulullaan. Mutta nyt jo koti on kanssani samassa rytmissä samoissa tunnelmissa:

Häissä koristeina toimineet risut ovat syksyn tullen siirtyneet sisälle. 

Olohuoneen verhot ovat nyt tumma purppuraa, kultaa ja valkoista.



Keittiön kristallikruunu sai parikseen myös purppuraa jota vasten kristallit erottuvat entistä selkeämmin.

Verhot kerää ylös ylellinen hopeinen ritarinauha...

Makuuhuoneessa purppuran seurana on musta verho joka toistaa päiväpeitteen mustuutta. 

Makuuhuoneen seinä on toki edelleen sininen. Sitä vasten huoneen kellokoriste piirtyy kuparisena.
Koira/työhuoneen purppuraverhossa taas on risu... 
Tarkoitus on vielä ainakin muuttaa eteistä, laatia jonkinlaista asetelmaa sen pöydälle, ommella keittiön tuolien pehmusteisiin uudet päälliset ja tehdä muutamia muita pieniä sisustustöitä... mutta sitä ennen: me käymme koirien kanssa pimeässä lenkillä ja juon kuuman kupillisen teetä mietiskellessäni mitä tekisin ja tekisinkö mitään.